Translate

Bulgarialaiset näkevät nälkää

"Olen nähnyt nälkää. Ruokaan oli käytettävissä yksi euro päivässä. Hankimme rahaa keräämällä pulloja ja tölkkejä puistoista", Rakennusliiton Helsingin toimistossa istuva bulgarialainen Sava Kirpechev kertoo.
Kuvaus ei ole Kirpechevin kotimaasta vaan hänen kokemuksistaan Suomessa. Orjatyövoiman käyttämistä muistuttava toiminta on esimerkki siitä, miksi viranomaiset yrittävät saada halpatyövoima käytön Suomessa kuriin. Kuluvan vuoden voimassa olleen tilaajavastuulain tarkoitus on taata, etteivät hämärät yrittäjät vie toimintamahdollisuuksia asiansa hoitavilta yrittäjiltä.
Kirpechev on yksi kolmesta bulgarialaisesta työntekijästä, jotka tulivat huhtikuussa Suomeen. Matka sai alkunsa, kun paikallinen välittäjä Borislav Borisov otti heihin Blaboevgradissa yhteyttä ja houkutteli töihin virolaisyrityksen palvelukseen Suomeen. Palkkaa luvattiin Kirpechevin kertoman mukaan 12 euroa tunnilta ja se maksettaisiin kahden viikon välein. Työsopimusta ei tehty.
"Emme tienneet yrityksestä mitään. Meille luvattiin, että joku tulee vastaan ja järjestää kaiken", Kirpechev kertoo.
Yrityksen omistaa virolainen
Marko Kreis, alias Marko Krehof ja hänen vaimonsa
Katrin A.
Molemmat ovat virossa ja balttian maissa hyvin tunnettuja hämärämiehiä.
Heidän suomalainen renki Espoosta omaa myös kunnioitettavan rikosrekisterin, mm. kakkua istunut 7,5 vuotta.

Kannattaa tutustua koko artikkeliin yllä olevasta linkistä. http://www.digipaper.fi/rakennuslehti/5589/index.php?pgnumb=14

http://www.ksml.fi/yhteiso/keskustelu/posts/list/29092.htm

Kommentaare ei ole: